Det svenska pensionssystemet består av många delar som på olika sätt bidrar till dess robusthet.
Första AP-fonden är en aktör som bidrar till robustheten i det svenska pensionssystemet. Ett system som kan framstå som komplext, men som samtidigt är välfungerande och bidrar till att bibehålla en hög livskvalitet hos dagens och morgondagens pensionärer.
Det svenska pensionssystemet
Pensionssystemet i Sverige bygger på att 18,5 procent av arbetskraftens pensionsgrundande inkomster avsätts varje år, där 16 procent går till inkomstpensionen och 2,5 procent går till premiepensionen. Inkomstpensionen används direkt för att betala ut pensioner till dagens pensionärer, medan premiepensionen placeras i fonder som man kan välja själv.
Varje år som man arbetar och har en pensionsgrundande inkomst bidrar till den framtida allmänna pensionen. Även inkomster som föräldrapenning, studier och a-kassa ger rätt till pension.
Den framtida pensionen baseras på ens livsinkomst, ju längre man arbetar och ju högre inkomsten är, desto större blir pensionen. Det innebär också att avbrott i arbetslivet, som tjänstledighet, deltidsarbete eller arbete utan skatteinbetalning, kan leda till en lägre pension.
AP-fondernas roll i pensionssystemet
Eventuella överskott i pensionssystemets inbetalningar går till AP-fonderna, även kallade buffertfonder. Om inbetalningarna inte täcker utbetalningarna tas mellanskillnaden från dessa fonder. AP-fonderna fungerar som en säkerhet för pensionssystemets långsiktiga hållbarhet och jämnar ut obalanser som kan uppstå på grund av demografiska förändringar, som en åldrande befolkning. Genom effektiv förvaltning bidrar fonderna till att systemet förblir stabilt, även när inbetalningarna är lägre än utbetalningarna.